Perkara-Perkara Yang Tak Sepatutnya Dibuat Di Bulan Ramadan

 

Wow.. Ramainya Orang…

1. "Tak Sembahyang, Tak Usah Puasa"
Setiap tahun mesti ada suara-suara yang berkata "Tak Sembahyang, Tak Usah Puasa" di corong radio. Ini hanya suara-suara hasutan syaitan untuk mematahkan semangat kita dari berpuasa. Dengan hanya berniat sahaja kita sudah mendapat pahala, inikah berpuasa tanpa sembahyang.

2. "Tak Pergi Masjid Untuk Terawih?"
Kenapa hendak pergi ke masjid kalau masjid itu jauh dari kawasan rumah? Bukankah ini membazir wang sahaja kalau harus menaiki kenderaan untuk ke masjid? Terawih boleh dilakukan seorang diri atau beramai-ramai dirumah.

3. Membeli Makanan Di Bazar
Setiap tahun mesti ada orang yang kata makanan itu kurang/lebih garam, kurang/lebih gula. Sudah tentu penjual itu berpuasa dan tidak dapat merasa masakan mereka, kenapa kita masih juga pergi membeli makanan mereka? Bila rasa tak sedap, makanan itu akhirnya ke dalam tong sampah. Membazir lagi! Seharusnya kita membeli sedikit dahulu sebelum memborong makanan mereka.

4. Majlis Iftar
Menarik sungguh artikel "Berbuka Apa Seratus Seorang?". Kenapa harus kita berbuka puasa di restoran dan hotel? Kalau nak berbuka diluar, pergilah saja kekedai makanan. Kita seharusnya mengelak dari membazir dibulan ramadan. Tak gunalah berpuasa jika berbuka berlebih-lebihan (untuk yang pergi berbuka ala buffet).

 

Diharap kita boleh mengelakkan dari membazir di bulan yang mulia ini. Amin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *