It’s On You – Akan Diketahui Kejap Lagi

Tiga hari lagi keputusan Pilihan Raya Umum Singapura yang ke-15 akan diketahui. 37 dari 84 kerusi dimenangi PAP tanpa bertanding, termasuklah kawasanundi aku. Undi kali adalah yang paling sengit antara PAP dan parti alternatif sejak tahun 1988.

Dah dua kali aku tak diperlukan mengundi. Tengoklah blok aku, orang mutah, tak ada pembersih pergi bersihkan. Dah 3 minggu still macam tu, hmm… nanti MP nak datang barulah diaorang bersihkan ke? Tak pernah aku nampak MP aku, nanti kalau dia datang aku nak complain pasal benda tu dan budak2 yang selalu lepak bawah blok aku.

Siapa yang wajib mengundi? Warga Singapura yang berusia 21 tahun keatas. Kesian aku tengok orang-orang tua pergi mengundi.

Bolehkah parti alternatif menang sekurang-kurangnya satu GRC? Agak susah sekali, lagi-lagi kalau SDP bertanding tanpa James Gomez di Aljunied GRC. Lima lawan empat??? Kali ini nama James Gomez paling popular nampaknya.

Kawasanundi hot kali ini masih tertumpu pada Potong Pasir SMC, Hougang SMC dan Chua Chu Kang SMC disamping kawasanundi baru Bukit Panjang SMC. Ling How Doong calon DAP di Bukit Panjang SMC pernah menang di Bukit Gombak SMC. Jadi apa-apa boleh berlaku.

Isu-isu yang menarik perhatian aku kali ini ialah : Chiam See Tong terlalu tua untuk menjadi MP dan Gaji menteri yang dibentangkan oleh SDP. Kenapa kat suratkhabar melayu tidak ditulis berapa gaji yang mereka terima seperti yang dinyatakan oleh SDP di TV?

Isu yang membosankan, pasal lif! Apalah nak heboh-heboh pasal lif. Kan senang pindah sahaja ke rumah baru yang mempunyai lif disetiap tingkat.

Kepada pengundi semua, Selamat Mengundi!

PAP, SDP, WP, Goh Meng Seng (WP), SPP (SDA), NSP (SDA)
Singapore Alternatives

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *